Dziś obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Mało kto potrafi oprzeć się temu smakołykowi. I dobrze, bo kosteczka- dwie ciemnej czekolady są cennym źródłem magnezu. Mała kostka czekolady waży 6g i ma od 30-36 kcal. Czekolada dodaje energii, pomaga w myśleniu, wzmacnia serce, poprawia samopoczucie.
Ja na dzisiejszy dzień proponuję trochę "oszukany" deser dla fanów czekolady i kakao. Całość ma 354 kcal, B 6,07g, T 22,3 g, W 45,1g. Mus czekoladowy. Bez glutenu, laktozy, wegański i bardzo prosty.
Składniki, których będziesz potrzebować:
• awokado
• banan
• 2 łyżeczki kakao
• mięta (do dekoracji)
Awokado przekrój na połowę. Wyjmij pestkę. Wydrąż miąższ i umieść w miseczce. Banana obierz ze skóry, połam na mniejsze kawałki i dodaj do awokado. Dodaj kakao i całość zblenduj. Udekoruj miętą. Można też użyć do dekoracji owoców sezonowych.