Insulinooporność- czy konieczne jest branie leków?

Czy, gdy mam insulinooporność muszę stosować leki?

Oczywiście, że nie.

Ba, nawet przy stwierdzonej cukrzycy nie zawsze występuje konieczność stosowania leków.

Przy insulinoporności często stosuje się metforminę (np. pod postacią preparatu Glucophage, Metformax). Należy jednak pamiętać, że powinniśmy po nią sięgać jedynie wtedy, gdy dieta oraz ćwiczenia fizyczne nie działają!

Pamiętajmy, że metformina ma szereg skutków ubocznych- zaliczamy do nich: zaburzenia smaku, zaburzenia żołądkowo-jelitowe takie jak: biegunka, wymioty. Może także pojawić się skórna reakcja alergiczna w wyniku stosowania tego leku.

Do poważniejszych powikłań stosowania metforminy jest kwasica mleczanowa. Kwasica mleczanowa jest rzadko spotykanym, ostrym powikłaniem, które dotyczy osób, stosujących lek mimo wyraźnych przeciwwskazań.

Metformina może obniżać poziom witaminy B12 w organizmie. W niektórych przypadkach potrafi to prowadzić do spadku liczby czerwonych ciałek krwi. To ryzyko dotyczy zwłaszcza osób, które nie jedzą produktów odzwierzęcych (mięsa, nabiał) i w związku z tym nie dostarczają organizmowi dostatecznej ilości witaminy B12. Najlepiej skontrolować sytuację badaniem krwi, zwłaszcza jeśli zauważasz u siebie szybsze męczenie się i gorsze tolerowanie wysiłku.

Kiedy nie wolno przyjmować metforminy?

Kłopoty z wątrobą

Warto zrobić badania krwi – tzw. próby wątrobowe. Nie wolno brać metforminy w przypadku upośledzenia pracy tego narządu, gdyż jest odpowiedzialny za usuwanie z organizmu kwasu mleczanowego. Jeśli wątroba źle działa, ryzyko zapadnięcia na kwasicę wzrośnie.

Zła kondycja nerek

Stan nerek można ocenić, badając krew i mocz. Jeśli masz problemy z nerkami, może się okazać, że metformina nie jest dla Ciebie.

Problemy z sercem

Nie wolno brać preparatu, jeśli miałaś niedawno atak serca albo cierpisz na miażdżycę, niewydolność sercową lub oddechową.

Co możemy zatem zrobić, by uwrażliwić naturalnie nasz organizm na insulinę spotęgować spalanie tkanki tłuszczowej i polepszyć samopoczucie?

Podstawa – dieta +ruch

  1. Stosuj trening siłowy, mieszany z treningiem beztlenowym, badania pokazują, że krótkie intensywne ćwiczenia typu HIT, Tabata, po pierwsze spalają nadwyżkę glukozy we krwi a po drugie powodują w naszym ciele dług tlenowy, który dostarcza o 200% więcej tlenu po zakończonym treningu.
  2. Taka pozytywna anomalia w naszym ciele tworzy się tylko przy treningach o intensywności ok. 90% tętna maksymalnego. Tego typu trening charakteryzuje się ćwiczeniami wielostawowymi i akcentami treningu siłowego. 
  3. Stosuj urozmaiconą aktywność fizyczną
  4. Musisz zacząć stosować manipulację węglowodanami
  5. W 100% należy wyeliminować cukry proste – nie tylko słodycze, ale też np. ziemniaki! Biały ryż, białe pieczywo
  6. w 100% wyeliminować kwasy tłuszczowe trans – znów kłaniają się słodycze; margaryna
  7. w 100% wyeliminować syrop glukozowy-fruktozowy – obecny m in. w słodyczach, gotowych musli, napojach kolorowych 
  8. Musisz odbudować jelita – Z jadłospisu należy całkowicie wykluczyć wszystkie produkty, które wpływają źle na jelita. To m.in. wysoko przetworzona żywność, tłuszcze trans, alkohol, produkty alergizujące. Powinniśmy również zrezygnować z przyjmowania leków w nadmiarze (na przykład przeciwbólowych)
  9. Musisz zlikwidować przewlekłe stany zapalne
  10. Jedz produkty poprawiające wrażliwość na insulinę produkty zwiększające wrażliwością insulinową z posiłkami zawierającymi węglowodany.

Jednym z najlepszych wyborów będzie ocet, np. z jabłek czy winogron. Do posiłków dodawaj także cynamon, kurkumę i kiszonki. Orzechy włoskie i migdały również optymalizują wrażliwość insulinową, kiedy spożywasz je wraz z węglami.

Suplementuj Omega 3 (najlepiej z Kryllu, lub jako składnik tranu z wątroby dorsza) i Magnez (np. cytrynian lub jabłczan). Oba zwiększają wrażliwość insulinową.

  1. Stosuj dietę bogatoodżywczą
  2. Stosuj przerwy między posiłkami – najczęściej 4 posiłki w ciągu dnia wystarczą, spożywane co około 4 godziny, nie podjadaj.

Ponadto możesz zastosować naturalny środek :

Berberyna jest stosunkowo nowym suplementem na rynku i została nazwana „naturalną metfrominą”. Berberyna znajduje się w kilku różnych roślinach, w tym berberysie, oregano, kurkumie i niektórych winogronach. Berberyna może zmniejszyć produkcję glukozy w wątrobie, a badania wykazały, że 1500 mg dawki berberyny, przyjmowanej w porcjach po 500 mg w porze śniadania i kolacji, jest tak samo skuteczne, jak przyjęcie 1500 mg metforminy lub 4 mg glibenklamidu 

Berberyna ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i wzmacniające układ odpornościowy. Wykazano również, że zwiększa wrażliwość na insulinę.

Czy występuje u Ciebie insulinooporność? 

Im wcześniej zadasz sobie to pytanie, tym lepiej. Przede wszystkim dlatego, że najczęściej insulinooporność jest odwracalna i dzięki temu masz szansę uciec przed rozwojem cukrzycy. Możesz spróbować samodzielnie rozpoznać u siebie objawy. Nie jest to trudne, ponieważ są dość charakterystyczne.

Jeśli insulina wchłania się gorzej, to nerki zaczynają chłonąć sól. Przez to wzrasta poziom sodu i masz zbyt wysokie ciśnienie. Do innych symptomów insulinooporności należą: ciemnienie skóry, przyrost masy ciała, zmienne nastroje i przewlekłe zmęczenie.

Pamiętaj – możesz mieć tylko kilka objawów lub obserwować je wszystkie. 

  1. Przewlekłe zmęczenie
  2. Otyłość brzuszna
  3. Nagłe napady głodu (szczególnie na słodkie produkty)
  4. Nagła senność (trudna do opanowania)
  5. Spadek libido
  6. Trudności w koncentracji
  7. Uczucie „mgły” na umyśle
  8. Rozdrażnienie
  9. Tępe bóle głowy
  10. Rogowacenie ciemne (pod pachami, na szyi, na dłoniach)
  11. Wzmożone uczucie zimna
  12. Tycie bez wyraźnej przyczyny
  13. Zatrzymywanie płynów
  14. „Nalana” twarz
  15. Trądzik
  16. Nadmierne owłosienie
  17. Trudności z zajściem ciążę
  18. Poronienia
  19. Zmienne nastroje
  20. Depresja
  21. Nadciśnienie tętnicze
  22. Podwyższone stężenie cholesterolu
  23. Podwyższone stężenie kwasu moczowego
  24. Podwyższone stężenie trójglicerydów
  25. Nieprawidłowe wyniki ttestu OGGT (obciążenie glukozą 75 g)

Jeśli ich większość występuje u Ciebie, to duże prawdopodobieństwo, że organizm coraz słabiej radzi sobie z dużym stężeniem insuliny we krwi. Dodatkowym czynnikiem ryzyka jest nadwaga i otyłość. Lekarz już na podstawie wywiadu oceni, czy występuje u Ciebie insulinooporność. Może zlecić wykonanie dodatkowych badań, ale to nie jest częsta praktyka. Na ich podstawie będzie można określić stopień zaawansowania schorzenia.

Jakie badania należy wykonać – o tym w kolejnym artykule 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *