Moja ulubiona wersja barszczu. Pożywna, w sam raz na obiad. A trzeba wiedzieć, że burak to rzadko spotykana kopalnia cennych pierwiastków w jednym warzywie. W połączeniu z resztą składników jakie zawiera daje unikalne i wielotorowe bardzo silne efekty terapeutyczne. Najefektywniej działa surowy sok z buraka, ale wywar w zupie, również ma swoje dobroczynne działanie.
Buraki zawierają witaminy A,B1, B2, B4, B5, B6, B12, C. Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to aż 528 mg), magnez, wapń, fosfor, miedź, cynk i inne, a także rzadkie pierwiastki, takie jak: rubid i cez. Są niskokaloryczne – 100 g stanowi tylko 38 kcal.
Składniki
● 1,5 łyżki oliwy z oliwek
● 1 cebula
● 1 marchewka
● 1 pietruszka
● kawałek selera
● 4 czerwone buraki
● 2 litry bulionu (warzywny, lub np. z indyka)
● kawałek kapusty włoskiej (ok. 1/5)
● 3 łyżki ugotowanej, uprzednio namoczonej fasoli białej
● 1 ząbek czosnku
● przyprawy: 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
● 1 pomidor lub 4 łyżki pomidorów z puszki
● 1 łyżka soku z cytryny
● jogurt naturalny – 3 łyżki
● garść posiekanego koperku
● 4 ziemniaki
Przygotowanie
W szerokim garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i startą marchewkę oraz selera i co chwilę mieszając smażyć przez około 3 minuty.
Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka z zupą. Zalać gorącym bulionem i zagotować.
W międzyczasie dodać poszatkowaną kapustę, fasolkę, obrany cały ząbek czosnku i przyprawy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 20 minut do miękkości jarzyn.
Dodać obranego pomidora pokrojonego w kosteczkę i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodać sok z cytryny.
Podawać z jogurtem i koperkiem oraz ugotowanymi ziemniakami (lub wkroić ziemniaki do zupy i ugotować w zupie).