Kawa jest niezdrowa. Nie powinniśmy jej pić. Mit. Fałsz. Przede wszystkim kawa powinna być naturalna, ze świeżo mielonego ziarna, parzona w ekspresie lub kawiarce. Kawa rozpuszczalna to produkt przetworzony, nie wykazujący właściwości prozdrowotnych.
Zarówno kawa z mlekiem (może być roślinne), jak i taka bez mleka to napoje, które mogą być elementem zdrowego stylu życia. Nie powinna być pita na czczo, bo może uszkodzić błonę śluzową żołądka. Lepiej nie pić kawy do posiłku, ponieważ utrudnia wchłanianie części składników odżywczych (zwłaszcza żelaza). Umiar w piciu kawy też jest wskazany, aby nie obciążać pracą wątroby i nie odwodnić organizmu. Dlatego po kawie zalecam wypicie szklanki wody mineralnej.
Kawa jest źródłem wielu antyoksydantów, poprawia koncentrację i pamięć krótkotrwałą, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych. Uważajmy na dodatki do kawy w postaci słodkich syropów (które w składzie mają zazwyczaj wiele syntetycznych dodatków i syrop kukurydziany, czyli glukozowo-fruktozowy) czy bitej śmietany.
Naukowcy przeprowadzili wiele badań nad kawą, z których wynika, że jej regularne spożycie może zwiększać tempo przemiany materii nawet o 20% oraz przyspieszać spalanie tłuszczu. Poprawia krążenie krwi, a dzięki dobremu krążeniu komórki są odpowiednio dotlenione, a to z kolei przekłada się na lepszą wydolność oraz kondycję fizyczną. Zmniejsza ból mięśni, zmniejsza ryzyko depresji.
Okazało się, że regularne picie tego napoju zmniejsza zagrożenie rakiem wątroby, jelita grubego, piersi, prostaty oraz niektórych form nowotworów skóry. To zasługa polifenoli i antyoksydantów, które niwelują stany zapalne w organizmie.