Propozycja na proste i oryginalne danie. Delikatny kurczak i warzywa oraz orzechy nerkowca to główne składniki tego dania, dodatek sosu sojowego oraz soku ananasowego wprowadza nas w świat azjatyckich smaków.
Składniki na 4 osoby: Przygotowanie; 10 minut, Gotowanie: 20 minut.
100g orzechów nerkowca
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
4 filety z piersi kurczaka (po po. 170g)
2 łyżki soku ananasowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżki oleju rzepakowego
200g brokułów
1 papryka czerwona
4 cebulki dymki ze szczypiorem
Na suchej patelni upraż orzeszki i zdejmij z ognia.
Wymieszaj w szklance bulion, sok ananasowy, sos sojowy, mąkę kukurydzianą. Pokrój kurczaka na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka do zbrązowienia 6-7 minut. Zdejmij go z patelni.
Wrzuć na patelnię brokuły, paprykę, cebulę i podsmażaj 15 minut, mieszając co jakiś czas lub lekko dolewając wody. Po tym czasie dodaj do warzyw kurczaka oraz sos z bulionem. Dodaj orzeszki. Zagotuj, aż potrawa zgęstnieje. Duś 10- 15 minut. Podawaj z ugotowanym pełnoziarnistym ryżem.
Przybliżona wartość odżywcza dania: 1 porcja: 450 kcal, B 45g, T 17,2 g, W 15 g, błonnik 3,5g