Masz już pomysł na Świąteczne ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia? Proponuję szarlotkę- pachnie cynamonem, jest leciutka. Całość ma 2395 kcal, a w porcji 199 kcal, B 8,3g, T 4,5g, W 33g.
Składniki:
- płatki owsiane – 300g
- kefir – 100g
- Twaróg chudy – 200g
- jajka- 5 sztuk
- Miód- 2 łyżki
- cynamon – łyżeczka
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Nadzienie:
- 4 jabłka
- 3 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach, a następnie duś w garnku z cynamonem, by woda odparowała.
Płatki owsiane zblenduj, by otrzymać masę przypominającą mąkę.
Zmiksuj ze sobą pozostałe składniki na ciasto, następnie dodaj zmielone płatki (możesz też użyć mąki owsianej). Na foremkę o wielkości ok. 25x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż połowę ciasta. Następnie ułóż przestudzone jabłka i przykryj pozostałym ciastem. Całość piecz około 35 minut w temp. 180 st. C.