Szarlotka bez mąki i cukru

Masz już pomysł na Świąteczne ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia? Proponuję szarlotkę- pachnie cynamonem, jest leciutka. Całość ma 2395 kcal, a w porcji 199 kcal, B 8,3g, T 4,5g, W 33g.

Składniki:

  • płatki owsiane – 300g
  • kefir – 100g
  • Twaróg chudy – 200g
  • jajka- 5 sztuk
  • Miód- 2 łyżki
  • cynamon – łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach, a następnie duś w garnku z cynamonem, by woda odparowała.
Płatki owsiane zblenduj, by otrzymać masę przypominającą mąkę.
Zmiksuj ze sobą pozostałe składniki na ciasto, następnie dodaj zmielone płatki (możesz też użyć mąki owsianej). Na foremkę o wielkości ok. 25x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż połowę ciasta. Następnie ułóż przestudzone jabłka i przykryj pozostałym ciastem. Całość piecz około 35 minut w temp. 180 st. C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − = 10