Zawsze, gdy nadchodzi wiosna przypomina mi się ten smak i robię to ciasto. Nie jest może super dietetyczne, ale jak smakuje i pachnie… Kawałek ma 262 kcal. Dzięki temu, że użyjemy ksylitolu(możesz użyć też np. erytrolu) oraz mąk pełnoziarnistych ciasto jest bardziej fit.
Idealne na przyjęcie w plenerze, na działce.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 6 łyżek ksylitolu
- łyżka jogurtu greckiego
Składniki na nadzienie:
- kilogram rabarbaru
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego
Składniki na kruszonkę:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120g masła
- 100g ksylitolu
- kilka ziarenek wanilii
Mąkę przesiać z ksylitolem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i jogurt i zagnieść szybko ciasto (można w malakserze). Uformować kulę, zwinąć w folię i schłodzić w zamrażalniku przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Ciasto po wyjęciu z lodówki zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blaszkę ( u mnie kwadratowa 29x 29 cm) i dokładnie wylepić dno. Podpiec w piekarniku aż będzie lekko złociste .
W tym czasie pokroić rabarbar na 1 cm kawałki. Rozgrzać garnek z grubym dnem i wrzucić rabarbar i posypać ksylitolem. Podgrzać na ostrym ogniu aż rabarbar puści sok- około 3 minuty. Przełożyć rabarbar na durszlak i odlać nadmiar soku.
Przygotować kruszonkę: Mąkę wymieszać z ksylitolem i wanilią. Masło roztop w rondelku i takim wrzącym polej mąkę i wymieszaj, by utworzyły się grudki.
Na podpieczony spód wyłóż dżem oraz rabarbar. Całość posyp kruszonką i piec około 40 minut.
Całość (16 kawałków) ma 4169 kcal, B 79,9g, T 231g, W 555g