Zupa krem soczewica-batat

Dziś dzielę się przepisem na pyszną zupę- krem z czerwonej soczewicy z batatami.

W sam raz na jesienne wzmocnienie odporności. Z przepisu poniżej zrobisz około 6 porcji (każda po 430 kcal). A do jej wykonania potrzebujesz:

  • 3 średnie bataty (ok. 600g)
  • 300 g soczewicy czerwonej
  • cebula szalotka – 2 sztuki
  • kawałek imbiru – ok. 5 cm
  • Pomidory malinowe sparzone i obrane ze skórki – 4 sztuki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • czosnek – 3 ząbki
  • kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
  • sos sojowy – 2-3 łyżki
  • kurkuma – korzeń
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • woda – 2 litry

Bataty obierz i pokrój na niewielkie kawałki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i dodaj imbir oraz kurkumę, posiekaną cebulkę oraz czosnek. Smaż około 5 minut, mieszając, wsyp curry, kumin oraz soczewicę. Następnie wlej wodę. Dodaj sparzone pomidory i rozgnieć je. Przypraw sosem sojowym.

Gotuj około 35 minut – do miękkości batatów.

Całość zblenduj na krem i przełóż do misek. Możesz udekowować np. papryczkami chilli, szczypiorkiem, kleksem jogurtu lub płatkami migdałowymi.

Zupka jest pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

68 + = 73