Dziś dzielę się przepisem na pyszną zupę- krem z czerwonej soczewicy z batatami.
W sam raz na jesienne wzmocnienie odporności. Z przepisu poniżej zrobisz około 6 porcji (każda po 430 kcal). A do jej wykonania potrzebujesz:
- 3 średnie bataty (ok. 600g)
- 300 g soczewicy czerwonej
- cebula szalotka – 2 sztuki
- kawałek imbiru – ok. 5 cm
- Pomidory malinowe sparzone i obrane ze skórki – 4 sztuki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- czosnek – 3 ząbki
- kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
- sos sojowy – 2-3 łyżki
- kurkuma – korzeń
- sos sojowy – 3 łyżki
- woda – 2 litry
Bataty obierz i pokrój na niewielkie kawałki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę i dodaj imbir oraz kurkumę, posiekaną cebulkę oraz czosnek. Smaż około 5 minut, mieszając, wsyp curry, kumin oraz soczewicę. Następnie wlej wodę. Dodaj sparzone pomidory i rozgnieć je. Przypraw sosem sojowym.
Gotuj około 35 minut – do miękkości batatów.
Całość zblenduj na krem i przełóż do misek. Możesz udekowować np. papryczkami chilli, szczypiorkiem, kleksem jogurtu lub płatkami migdałowymi.
Zupka jest pyszna!