Dyniowe brownie

Miękkie, pachnące brownie bez cukru, za to z dodatkiem dyni!

Składniki:

  • 200 g puree z dyni (obierasz dynię, kroisz na kawałki i pieczesz w temp. 200 st. przez około 20 minut, następnie rozgniatasz widelcem)
  • łyżka kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ok. 3/4 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • 5 łyżek ksylitolu/erytrolu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 kostki startej gorzkiej czekolady (+ reszta na polewę)

Jajka ubij z ksylitolem, tak by stały się prawie białe i puszyste, dodaj puree z dyni i miksuj. Miksuj dalej na małych obrotach dodając mąkę, kakao, proszek i startą czekoladę. Wymieszaj. Wyłóż do keksówki i piecz w 180 st. C przez około 45 minut.

Ja polałam roztopioną czekoladą i posypałam orzechami, możesz też użyć płatków migdałowych lub wiórków kokosowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 + 1 =