Nadeszła jesień, a z nią sezon na dynię. Dzisiaj prezentuję przepis na krem z dyni z imbirem i curry – rozgrzewająca zupa na jesienne chłody 🙂 Bardzo smaczna. Można ją zjeść z dobrym pieczywem, lub grzankami na obiad, lub na kolację. Dodatek przypraw sprawia, że zupa ta świetnie sprawdza się w dietach redukcyjnych. Ponadto dynia jest bogata w beta-karoten – to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten – podobnie jak wszystkie karotenoidy – jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.
Jednak nie nadaje się dla każdego – ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest ona wskazana w cukrzycy.
Składniki
● 1 kg dyni (miąższ)
● 4 duże ziemniaki
● łyżka masła
● czubata łyżka curry
● kawałek imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
● papryczka chilli
● bulion
● 1/2 szklanki jogurtu (niekoniecznie)
● sól
Przygotowanie
Dynię i ziemniaki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy curry, posiekane imbir i papryczkę (pestki usuwamy).
Mieszając, smażymy kilka sekund, dodajemy ziemniaki. Gdy się lekko przesmażą, dodajemy dynię i podsmażamy.
Zalewamy 1,5 l bulionu. Gotujemy 30 minut, aż zmiękną. Dodajemy jogurt.
Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą. Miksujemy.