Zupa grzybowa – propozycja wigilijna i nie tylko. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu.
Rosół – 2 litry – może być drobiowy lub wegetariański wywar warzywny
Ziemniaki – 3-4 sztuki
Suszone grzyby – garść lub dwie
Natka pietruszki- garść
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Sól i pieprz do smaku.
Zacząć należy od przygotowania wywaru lub rosołu. Gdy mamy zamiar przygotować rosół, należy przygotować porcję rosołową i gotować w osolonej wodzie przez około 40 minut, następnie dodać włoszczyznę- marchew, pietruszkę, seler, por, można cebulę i gotować jeszcze około 40 minut, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wyciągnąć mięso i warzywa, dodać suszone grzyby, gotować 15 minut, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować kolejne 20 minut. Na koniec zupę „zabielić” jogurtem, tzn. do jogurtu dodać 2 łyżki zupy i następnie wlać to do garnka. Dodać posiekaną natkę pietruszki.