Piernikowe pralinki

Jutro mikołajki. Nie wiesz czym obdarować najbliższych? Proponuję piernikowe pralinki. Pyszne kuleczki pełne zdrowia. Słodkie, a bez dodatku cukru. Pyszne!

 

Składniki na około 20 kuleczek (zależy jaką wielkość zrobisz):

2 szklanki zmielonych (najlepiej w młynku do kawy, lub blenderem) orzechów- mogą być np. orzechy nerkowca, migdały, orzechy włoskie. Ja dodałam nasiona słonecznika, ziarna sezamu.

1 szklanka zmielonych płatków owsianych

10 daktyli

15 suszonych śliwek

Przyprawa piernikowa – łyżka

Wanilia – oskrobać 1 laseczkę

Szczypta soli

Opcjonalnie: łyżka oleju kokosowego

 

Do obtoczenia: kakao, płatki migdałowe, zmielone orzechy.

 

 

Na początku w miseczce moczymy daktyle i suszone śliwki, by zmiękły. Następnie partiami mielimy wszystkie nasiona i orzechy i wsypujemy do miski. Odkładamy kilka łyżek (jako posypka).

Do nasion dodajemy sól, wanilię oraz przyprawę piernikową. Odcedzamy suszone śliwki i daktyle, a następnie blend ujemy je. Dodajemy do zielonych orzechów i mieszamy całość ręką. Możemy dodać olej kokosowy, lub go pominąć. Następnie dodajemy partiami zmielone płatki owsiane, tak by masa była elastyczna i nie kleiła się do rąk, ale by nie była zbyt twarda. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na jakieś 10-15 minut.

Wyciągamy masę z lodówki i formujemy kuleczki- pralinki. Obtaczamy każdą pralinkę w posypce kakaowej, orzechowej lub migdałowej i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 18 = 19