Wiosenny makaron z warzywami

Właśnie zaczął się sezon na szparagi. Warto je jeść, ponieważ są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika i kwasu foliowego.
Dziś mam propozycję na smaczny, szybki makaron z warzywami, w tym ze szparagami.
Potrzebujesz:
- marchewkę
- seler naciowy- łodyga
- paprykę czerwoną- 1/2 sztuki
- groszek z puszki - 3 łyżki
- szparagi - ok. 5 sztuk
- makaron wstążki - 50g/ osobę
- oliwa z oliwek- łyżka
- jogurt naturalny - 3 łyżki
- ser parmezan starty- 20 g
- koperek posiekany
- mąka kukurydziana- łyżeczka
Obierz, a następnie pokrój w kostkę marchew i selera. Paprykę oczyść z nasion, po czym pokrój na paski. na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć warzywa i smaż do miękkości 8-12 minut.
W tym czasie w rondlu zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente. Pod koniec gotowania wrzuć groszek. Szparagi ugotuj osobno we wrzątku i gotuj około 10 minut. Odsącz makaron z groszkiem oraz szparagi i wrzuć wszystko na patelnię razem z selerem, papryką i marchewką. W małym naczyniu rozrób mąkę z łyżką wody, po czym dodaj jogurt, parmezan i koperek. Wlej postały sos i chwilę podgrzewaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Możesz jeszcze posypać koperkiem.

Danie ma 494 kcal. 22,4 g białka, 19,4 g tłuszczu oraz 63,2 g węglowodanów.

2 Replies to “Wiosenny makaron z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *