Sezon na cukinię trwa w najlepsze.
A dlaczego warto sięgnąć po to warzywo?
- Cukinia jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, dlatego to warzywo idealne dla osób dbających o linię
- Obfituje w witaminę C- zawiera jej tyle co ziemniak
- Zawiera niewielkie ilości składników odżywczych, takich jak:mangan, magnez, fosfor, potas, miedź i kwas foliowy
- Ma w sobie dużo wody, zapewnia więc odpowiednie nawodnienie i uczucie sytości.
- Cukinia zawiera wiele składników odżywczych, które pomagają zachować serce w dobrej formie.
Cukinie oraz kabaczki są często używane w kuchni śródziemnomorskiej. U nas sezon na cukinię trwa głównie w okresie letnim. Właśnie teraz,w drugiej połowie lata cukinia jest najświeższa, najsmaczniejsza i najtańsza. Warto przyrządzać to dyniowate warzywo, bo jest niskokaloryczne i lekkostrawne.
Codziennie należy zjadać przynajmniej 5 porcji różnorodnych warzyw. Jedna porcja to ok. 200g cukinii. Delektuj się nią na surowo, lub po ugotowaniu. Można z niej przygotować leczo, sałatki, zupy, surówki, a nawet ciasto. Można przygotować cukinię faszerowaną mięsem i innym farszem. Stanowi świetny dodatek do dań z grilla. Można ją również na grillu przyrządzać. Można z niej robić „makaron” oraz zaprawy domowe, placki itd.
Oto szybki i prosty przepis na makaron fettucine z cukinią i bazylią:
Zrumień na oliwie pokrojoną w paski cukinię z posiekanym czosnkiem i bazylią porwaną na małe kawałki. Rozłóż na ugotowanym makaronie i posyp parmezanem.
Smacznego!