Niebawem Dzień Ziemniaka, Kartofla, a po poznańsku Dzień Pyry.
Od lat chyba trwa spór czy ziemniaki są zdrowe, niezdrowe. Czy można jeść je będąc na diecie, czy też nie.
Same w sobie mają niewiele kalorii (o ile nie spożywamy ich np. z ciężkim sosem), sporo witaminy C, no ale niestety ich indeks glikemiczny (gotowanych, czy też smażonych) jest wysoki, więc to powoduje, że osoby z insulinoopornością, cukrzycą lub te, które chcą zgubić zbędne kilogramy powinny ograniczyć ich spożycie. Podobne – słodkie ziemniaki – bataty, mają już znacznie niższy indeks glikemiczny.
Ale od czasu do czasu można pokusić się na obiad ziemniaczkami, lub na kolację:) Mimo wszystko jest to produkt łatwy w przygotowaniu, łatwo dostępny i u nas powszechny.
Oto moja propozycja:
Ziemniaczki pieczone (polane oliwą z oliwek i posypane przyprawą do ziemniaków)
Ziemniaki szorujemy, kroimy na połówki bez obierania. Kroimy w paski , na głębokość około centymetra.Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Możemy dodać w powstałe szparki plasterki mozzarelli, szynki itp.
Zapiekamy ok. 50 min w temp 200 st. C. Do tego jakaś szybka sałatka i gotowe!