Mazurek wielkanocny

Święta za pasem. Dlatego dzielę się dziś przepisem na lżejszą wersję mazurka – z mąki pełnoziarnistej z masą cytrynową.

Do jego zrobienia potrzebujesz:

Na spód:

  • szklankę mąki pełnoziarnistej
  • 5 łyżek erytrolu
  • 80g masła zimnego (można zetrzeć na tarce)
  • jajko
  • trochę zimnej wody (ok. 1/3 szklanki)

Masa:

  • 2 cytryny (sok +starta skórka)
  • 3 jajka
  • 10 łyżek erytrolu
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Składniki na spód (oprócz wody) zagnieć (możesz w robocie kuchennym)

Następnie wyklej masę do mazurka. Brzegi uformuj wyższe – np. w formie wałeczka. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 20 minut.

Następnie możesz zabrać się masę. Do garnka z podwójnym dnem wbij jajka, dodaj sok z cytryn oraz erytrol i podgrzewaj mieszając aż masa zgęstnieje, nie zagotowując jej. Następnie dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie.

Rozprowadź na upieczonym spodzie i udekoruj dowolnie np. plasterkami cytryny, płatkami migdałowymi, orzeszkami.

1 porcja ma około 230 kcal, B 6,5g, T 11g, W 35,1g

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 8 = 2