Dzień Pyry

Niebawem Dzień Ziemniaka, Kartofla, a po poznańsku Dzień Pyry.

Od lat chyba trwa spór czy ziemniaki są zdrowe, niezdrowe. Czy można jeść je będąc na diecie, czy też nie.

Same w sobie mają niewiele kalorii (o ile nie spożywamy ich np. z ciężkim sosem), sporo witaminy C, no ale niestety ich indeks glikemiczny (gotowanych, czy też smażonych) jest wysoki, więc to powoduje, że osoby z insulinoopornością, cukrzycą lub te, które chcą zgubić zbędne kilogramy powinny ograniczyć ich spożycie. Podobne – słodkie ziemniaki – bataty, mają już znacznie niższy indeks glikemiczny.

Ale od czasu do czasu można pokusić się na obiad ziemniaczkami, lub na kolację:) Mimo wszystko jest to produkt łatwy w przygotowaniu, łatwo dostępny i u nas powszechny.

Oto moja propozycja:

Ziemniaczki pieczone (polane oliwą z oliwek i posypane przyprawą do ziemniaków)

Ziemniaki szorujemy, kroimy na połówki bez obierania. Kroimy w paski , na głębokość około centymetra.Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Możemy dodać w powstałe szparki plasterki mozzarelli, szynki itp.

Zapiekamy ok. 50 min w temp 200 st. C. Do tego jakaś szybka sałatka i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

29 + = 39