Pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowym

Dziś propozycja skierowana zwłaszcza do najmłodszych. Klopsiki są delikatne i znikają w tempie błyskawicznym. Można je podawać dzieciom już od 7 miesiąca życia.

A do ich wykonania potrzebujemy:

  • Mięso mielone drobiowe – 400g (kurczak, indyk, lub mieszanka obu)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 cebula średnia
  • ząbek czosnku
  • olej kujawski do podsmażenia pulpetów i cebuli
  • szczypta pieprzu
  • 3 szklanki bulionu (np. z domowej kostki- na którą przepis niebawem;))
  • łyżka mąki pszennej
  • koperek drobno posiekany
  • 3 łyżki śmietany 18%

Na początku drobno siekamy cebulę i następnie na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju musimy ją zeszklić. Odstawiamy do ostudzenia.

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, kaszę, pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wcześniej zeszkloną cebulę. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do lodówki na 30 minut, by smaki przeszły.

Następnie formujemy z mięsa niewielkie pulpeciki i obtocz w mące pszennej. Smaż z obu stron do zarumienienia na rozgzranej patelni z odrobiną oleju. Zalej mięso bulionem, doprowadź do wrzenia i przykryj pokrywką. Duś pulpety 20 minut.W razie potrzeby przemieszaj.

W misce wymieszaj śmietaną z mąką za pomocą widelca. Zahartuj kilkoma łyżkami bulionu z pulpetów. Wlej śmietanę do bulionu z pulpetami i mieszaj aż zgęstnieje. Dodaj koperek.

Możesz podać z gotowanymi ziemniaczkami i buraczkami, lub ryżem i brokułami. Kombinacji jest wiele!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 9 = 1