Wege burgery buraczane

Dziś mam dla Was przepis na bezmięsną wersję burgerów. Są przepyszne,zdrowe, a do tego 460 kcal w jednej sztuce! Możesz użyć dowolnych dodatków, lub skorzystać z mojej propozycji. Podany przepis obejmuje porcję rodzinną, czyli 5 burgerów.

A oto składniki na kotlety:-

3 średniej wielkości buraki

-szklanka ugotowanej kaszy jaglanej-

3 łyżki oliwy z oliwek

-jajko

-2 ząbki czosnku

-cebula

-2 łyżki mąki kukurydzianej

-łyżka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa), możesz użyć bezglutenowej, wtedy kotlety będą bezglutenowe

-łyżka lnu mielonego

-2 łyżki soku z cytryny

-sól himalajska, pieprz, papryka słodka lub ostra do smaku

Składniki na sos z awokado:

-2 dojrzałe awokado

-sok z 1/2 cytryny

-2 ząbki czosnku

-odrobina soli himalajskiej

Składniki na sos majonezowy:

-majonez – 5 łyżeczek

-Ketchup – 5 łyżeczek

Do tego:

-5 bułek do hamburgerów (możesz zmienić na zdrowsze pełnoziarniste,lub wybrać wersję bezglutenową)

-5 liści sałaty

-5 plasterków pomidora

-5 ogórków konserwowych, lub sałatka szwedzka

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Buraki wyszoruj, skrop oliwą, posyp ziołami prowansalskimi, zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości- około godziny. Możesz użyć gotowych upieczonych już buraków, można je dostać w sieci Lidl, lub Biedronka. Buraki zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach. Następnie przełóż je do miski i dodaj oliwę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, z sok z cytryny, paprykę w proszku słodką lub ostrą – zależy jaką lubisz ,posiekaną drobniutko cebulę, ugotowana wcześniej kaszę jaglaną, suche składniki: mąki oraz len i jajko. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Z masy uformuj płaskie kotleciki i wyłóż je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku 30 minut. W tym czasie przygotuj sos majonezowy: wymieszaj ketchup z majonezem, odstaw. Zrób sos z awokado: rozgnieć widelcem dojrzałe awokado, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Upieczone „kotlety buraczane” wyjmij z piekarnika i włóż na moment bułki do hamburgerów przecięte na połowy. Gdy bułki staną się ciepłe wyciągnij je. Na połówkę bułki połóż liść sałaty, kotleta buraczanego, nałóż sos z awokado, następnie plaster pomidora, pokrojonego ogórka, polej sosem majonezowo-ketchupowym i przykryj drugą połówką bułki i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 + = 17