Dziś mam dla Was przepis na bezmięsną wersję burgerów. Są przepyszne,zdrowe, a do tego 460 kcal w jednej sztuce! Możesz użyć dowolnych dodatków, lub skorzystać z mojej propozycji. Podany przepis obejmuje porcję rodzinną, czyli 5 burgerów.
A oto składniki na kotlety:-
3 średniej wielkości buraki
-szklanka ugotowanej kaszy jaglanej-
3 łyżki oliwy z oliwek
-jajko
-2 ząbki czosnku
-cebula
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-łyżka mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa), możesz użyć bezglutenowej, wtedy kotlety będą bezglutenowe
-łyżka lnu mielonego
-2 łyżki soku z cytryny
-sól himalajska, pieprz, papryka słodka lub ostra do smaku
Składniki na sos z awokado:
-2 dojrzałe awokado
-sok z 1/2 cytryny
-2 ząbki czosnku
-odrobina soli himalajskiej
Składniki na sos majonezowy:
-majonez – 5 łyżeczek
-Ketchup – 5 łyżeczek
Do tego:
-5 bułek do hamburgerów (możesz zmienić na zdrowsze pełnoziarniste,lub wybrać wersję bezglutenową)
-5 liści sałaty
-5 plasterków pomidora
-5 ogórków konserwowych, lub sałatka szwedzka
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Buraki wyszoruj, skrop oliwą, posyp ziołami prowansalskimi, zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości- około godziny. Możesz użyć gotowych upieczonych już buraków, można je dostać w sieci Lidl, lub Biedronka. Buraki zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach. Następnie przełóż je do miski i dodaj oliwę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, z sok z cytryny, paprykę w proszku słodką lub ostrą – zależy jaką lubisz ,posiekaną drobniutko cebulę, ugotowana wcześniej kaszę jaglaną, suche składniki: mąki oraz len i jajko. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Z masy uformuj płaskie kotleciki i wyłóż je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku 30 minut. W tym czasie przygotuj sos majonezowy: wymieszaj ketchup z majonezem, odstaw. Zrób sos z awokado: rozgnieć widelcem dojrzałe awokado, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Upieczone „kotlety buraczane” wyjmij z piekarnika i włóż na moment bułki do hamburgerów przecięte na połowy. Gdy bułki staną się ciepłe wyciągnij je. Na połówkę bułki połóż liść sałaty, kotleta buraczanego, nałóż sos z awokado, następnie plaster pomidora, pokrojonego ogórka, polej sosem majonezowo-ketchupowym i przykryj drugą połówką bułki i gotowe!