Ciasto daktylowo-orzechowe

Dziś u mnie w domu pachnie…Upiekłam pyszne ciasto świetne na jesienne dni.

Porcja ciasta ma ok. 270 kcal, 6,75g białka, 10,9g tłuszczu, 40,9 g węglowodanów.Nie ma cukru białego- ja użyłam znacznie zdrowszej wersji, czyli cukru koksowego, który dodatkowo nadaje karmelowy posmak. Ale możesz użyć dowolnego słodziwa: ksylitolu, erytrolu, syropu daktylowego, syropu klonowego, syropu z agawy.Ciasto orzechowo-daktylowe to idealna przekąska na ciemne jesienne dni…Poza tym zawiera orzechy włoskie, które zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim linolowego. Bogate są w białka, witaminę E, witaminę B6, miedź, selen. Osoby często jedzące orzechy włoskie są w mniejszym stopniu narażone na zawał. Nie wiem czy wiesz, że daktyle były jednymi z pierwszych owoców uprawianych przez człowieka. Są dobrym źródłem potasu, dostarczają organizmowi dużych ilości niacyny, miedzi, żelaza i magnezu.Ciasto to jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Zawiera mało tłuszczu i jest wilgotne dzięki daktylom. Łatwe do upieczenia i długo zachowuje swoją świeżość.

Aby zrobić takie ciacho

Potrzebujemy :
-200g daktyli bez pestek
280 g mąki pełnoziarnistej
-szklanka wrzątku
-3 łyżki masła
– łyżeczka sody oczyszczonej
– 50 g cukru kokosowego
– 150 g orzechów włoskich
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej

Daktyle posiekaj i wrzuć do miski, dodaj masło i sodę. Zalej wszystko wrzątkiem i wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Okrągłą niewielką formę wyłóż papierem do pieczenia. U mnie ok. 15 cm średnicy.
W osobnej misce, lub misie miksera utrzyj jajka z cukrem. Wlej wystudzoną masę daktylową, wsyp mąkę, mieszankę piernikową, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj dokładnie.
Ciasto wlej do formy. Możesz przybrać całymi orzechami. Piecz ok. godziny i 15 minut.
Ciasto można przechowywać zamknięte do 5 dni.
Smacznego!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + 7 =