PCOS: zalecenia żywieniowe

Zespół policystycznych jajników to dzisiaj jedno z najczęściej spotykanych schorzeń w gabinecie dietetyka. Obok choroby Hashimoto, insulinooporności, czy zaburzeń jelitowych powodujących nietolerancje pokarmowe, to właśnie z PCOS najczęściej borykają się moje pacjentki.

Kobiety chorujące na PCOS (zespół policystycznych jajników) mają zwykle zaburzoną równowagę hormonalną. Za wysoki poziom LH i zachwiane proporcje FSH/LH (hormonów produkowanych przez przysadkę mózgową) sprawiają, że w  jajnikach  zwiększa się ilość drobnych, niedojrzałych pęcherzyków Graafa i nie dochodzi do owulacji.

O PCOS pacjentki dowiadują się zwykle po nieudanych próbach zajścia w ciążę  – wówczas trafiają do gabinetu dietetyka. Niestety, przyczyny tej choroby  nie są, jak  do tej pory, dokładnie znane.  Jedno jest jednak pewne –  to właśnie dieta pomaga przywrócić stabilizację organizmu kobiety, a także  ponownie uruchomić funkcje rozrodcze.

Przy współpracy z pacjentką niejednokrotnie widzę, jak dużą rolę odgrywa zmiana sposobu żywienia, przez co można z pełną odpowiedzialnością nazwać PCOS chorobą dieto zależną.

Zmiana sposobu odżywiania pomaga także zapobiec współwystępowaniu innych zaburzeń metabolicznych, którymi nierzadko dotknięte są kobiety chorujące na PCOS. Choroby współwystępujące to: cukrzyca typu II, insulino oporność, zaburzenia lipidowe, nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwór piersi i endometrium.

Co jeść,  by sobie nie zaszkodzić?

Podstawowym celem we współpracy z pacjentką dotkniętą PCOS jest często zmniejszenie masy ciała. Co może zaskakiwać, coraz częstszym problemem, z jakim się spotykam jest również niedożywienie, czy też niedowaga. Faktem jest, że poprawienie parametrów ciała, poprawia funkcje rozrodcze i tym samym zwiększa szansę na poczęcie dziecka.

W tym względzie bardzo ważna jest kaloryczność posiłków, jak i odpowiednia podaż składników pokarmowych, które powinny występować w diecie zdrowej kobiety. Niestety, w trakcie leczenia zauważalnym jest fakt, że kobiety dotknięte chorobą mają obniżoną podstawową przemianę materii, co znacznie utrudnia odchudzanie. Niezastąpiona będzie tutaj pomoc dietetyka, który w odpowiedni sposób będzie wspomagał terapię farmakologiczną.

Dodatkowa suplementacja

Najczęstsze niedobory z jakimi się spotykam to niedobór witaminy D₃, kwasów tłuszczowych omega-3 i składników mineralnych, takich jak magnez i selen.
Uzupełnienie niedoborów poprawia metabolizm. Takie działanie sprzyja również odchudzaniu, a także lepszemu samopoczuciu, co przekłada się na stan zdrowia psychicznego pacjentki.

Na co zwrócić uwagę w diecie PCOS w skrócie?

1. Zmniejszenie kaloryczności diety. Optymalizacja masy ciała poprzez zmniejszenie dobowego zapotrzebowania kalorycznego.

2. Suplementacja. Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko powikłań u kobiet z nieprawidłowym lipidogramem. Warto w tym przypadku rozważyć suplementację.

3. Witamina D₃. Zbadanie jej poziomu jest bardzo ważnym elementem dietoterapii.

4. Niedobory. Uzupełnienie w diecie niedoboru składników mineralnych tj. magnezu, selenu, wapnia poprzez odpowiednio dobraną dietę, ale również supmenetację.

5. Używki. Ograniczenie spożycia kawy, alkoholu i papierosów, lub całkowite odstawienie.

6. Składniki odżywcze. Dieta PCOS powinna być bogata w błonnik, warzywa i owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 4 = 14