Lżejsza wersja tarty - bo raz na jakiś czas można pozwolić sobie na deser. Porcja ma 268 kcal, 11,3 g białka, 26,3 g węglowodanów, tłuszcze stanowią 13,4 g; błonnik 6,4 g. Pieczenie: 40 minut w 180° C. Przygotowywanie: 15 minut + czas chłodzenia.
Składniki
● 80 g oleju kokosowego
● 200 g ciastek zbożowych pełnoziarnistych dobrej jakości
● 400 g odtłuszczonego włoskiego serka ricotta
● 100 g chudego serka homogenizowanego waniliowego
● 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
● 1 łyżka drobno startej skórki z limonki
● 1 jajko
● 1 białko
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180° C natłuść formę do tarty. Rozpuść olej kokosowy i odstaw. Włóż herbatniki do robota kuchennego i zmiksuj. Dodaj olej kokosowy i zmiksuj. Rozsmaruj mieszankę na dnie tortownicy i ugnieć, by uformować równą warstwę. Do dużej miski włóż serek homogenizowany, ser ricotta, sok i skórkę z limonki, po czym ubij wszystko na gładką masę. Następnie dodaj białko oraz jajko i dobrze zmiksuj. Przelej masę do tortownicy. Piecz około 40 minut, aż masa nie będzie drżeć przy lekkim poruszeniu.
Smacznego!!!