Pierniczki dietetyczne

 

 

Za miesiąc święta... Dziś ode mnie propozycja na pachnące pierniczki dietetyczne. Nie wymagają zbyt dużo pracy. Robi się je naprawdę błyskawicznie. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku około 2 tygodnie. Są naprawdę niskokaloryczne, a więc osoba będąca na diecie może zjeść około 5 małych pierniczków (oczywiście bez lukru) w ramach posiłku np. II śniadania, lub podwieczorku. Przyprawy korzenne poprawiają nasz metabolizm, a cynamon m.in. obniża nasz poziom cukru we krwi.

Oto składniki:

● szklanka zmielonych płatków owsianych

● szklanka zmielonych otrąb pszennych

● 2 łyżki miodu

● ksylitol do smaku

● 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

● 1/2 torebki przyprawy do pierników

● 1 łyżka oliwy z oliwek

● średnie jajko

● 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka 0,5%

Otręby, płatki zmielić i odmierzyć po szklance. Wlać rozpuszczony, gorący miód i wymieszać dużym nożem. Ciągle siekając dodawać kolejno ksylitol, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie oliwę i jedno jajo.

Zagniatać ręką ciasto dolewając stopniowo mleko, aż ciasto będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać ręką 10 minut.

Ciasto zostawić na noc, by się przegryzło.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości mak 1 cm. Foremkami wykrawać z ciasta pierniczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2-3 cm od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 10-15 minut.

Smacznego!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 3 = 3