10 października to ustanowiony 9 lat temu, Dzień Owsianki, przez szkocką organizację charytatywną Mary's Meals, działającą na rzecz głodujących dzieci.
Warto promować ten dzień i to danie ze względu na sycące i prozdrowotne właściwości.
Owsianka to pomysł na szybkie, wartościowe śniadanie dla dorosłych i dla dzieci.
Owies wskazany jest dla diabetyków- obniża poziom cukru we krwi, pomaga zwalczać stres- dzięki zawartości m. in. magnezu, wpływa dobroczynnie na serce i układ krwionośny. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność, wspomaga pracę układu trawiennego. Zawiera dużo białka.
A oto przepis na niezwykle smaczną owsiankę śniadaniową z malinami (można użyć mrożonych)- przepis na 3 porcje:
-szklanka płatków owsianych górskich
-łyżka ksylitolu lub miodu
-szklanka malin
- szklanka mleka kokosowego
- wiórki kokosowe do posypania.
Płatki owsiane wsypać do garnka i zalać większą ilością wody z kranu, wymieszać i wylać mętną wodę, powtórzyć jeszcze 2 - 3 razy aż woda będzie czysta bez resztek łusek ziarna.
Wlać świeżą wodę w ilości 1 i 1/2 szklanki i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 10 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy zamieszać.
Zdjąć pokrywę, dodać mleko kokosowe oraz ksylitol lub miód do smaku, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając.
Maliny włożyć do garnka i mieszając podgrzewać aż się rozpadną (w przypadku malin mrożonych gotować nieco dłużej). Na ugotowaną owsiankę wyłożyć maliny i posypać wiórkami kokosowymi.