Czy wiesz, że 80-100% aktywnej postaci witaminy D3 powstaje w skórze pod wpływem promieniowania UVB, a grudzień i styczeń to w Polsce miesiące o najmniejszej liczbie słonecznych dni w roku.
Aż 90% Polaków ma niedobory witaminy D!
Aby sprawdzić poziom witaminy D w organizmie należy oznaczyć ilość tzw. 25-hydroksywitaminy D 25(OH)D w surowicy krwi, a oto normy:
- 30-50 ng/ml – optymalna ilość
-poniżej 20 ng/ml- niedobór
- poniżej 10 ng/ml- skrajny niedobór
Do czego jest nam potrzebna witamina D?
Do tej pory wiadomo było, że zbyt mała ilość sprzyja krzywicy u maluchów i osteoporozie u starszych. Jednak od kilku lat uważa się, że witamina ta ma o wiele większe znaczenie dla naszego zdrowia.
1.) Pomaga wzmocnić odporność.
Osłabia wirusy, likwiduje procesy zapalne w organizmie
2.) Łagodzi objawy alergii
Im wyższy niedobór tym wyższe prawdopodobieństwo wystąpienia alergii w postaci astmy, atopowego zapalenia skóry czy uczulenia na pokarmy. Witamina D zwiększa bowiem produkcję przeciwzapalnych cytokin wytwarzanych przez komórki immunologiczne, które mają działanie przeciwalergiczne.
3.) Zmniejsza ryzyko cukrzycy.
Jest odpowiedzialna za prawidłowy metabolizm cukrów i tłuszczów.
4.) Poprawia nastrój.
Witamina D zwana jest „witaminą słońca” i dzięki niej możemy uniknąć chorób układu nerwowego- depresji. Liczne badania potwierdzają związek między mniejszą ekspozycją na słońce, a zwiększonym ryzykiem zachorowania na stwardnienie rozsiane..
5.) Poprawia pracę serca.
Według najnowszych badań witamina D obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym. Dlatego dzięki niej znacznie obniża się prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
6.) Ułatwia odchudzanie
Wiele badań wskazuje na to, że po uzupełnieniu poziomu witaminy D u osób odchudzających się, proces utraty zbędnych kilogramów przebiegał znacznie szybciej. Jednocześnie dawki witaminy D dla osób otyłych powinny być wyższe niż dla tych, o prawidłowej masie ciała.
7.) Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów
Naukowcy udowodnili, ze profilaktyczne zażywanie witaminy w dawce ok. 1000 j.m. zmniejsza i to 50-80% ryzyko zachorowania na różne postaci nowotworów. Witamina ta tłumi wzrost komórek nowotworowych, wzmacnia układ odpornościowy.
A gdzie znaleźć witaminę D?
Najlepszym źródłem witaminy D3 jest słoneczko- promieniowanie słoneczne. Witamina D produkowana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych, ale wiadomo, że nie możemy z niego korzystać bez ograniczeń, a gdzie w pożywieniu jest jej najwięcej?
- W rybach:
- Łososiu – 540 j.m/100g
- śledziu w oleju – 800 j.m./100g
- śledziu marynowanym- 480 j. m./100g
- makreli – 150 j.m/100g
- żółtku jaj – 54 j.m./100g
- serze żółtym – 10-28 j.m/100g
- mleku – 0,4-1,2 j.m/100 ml
Czy trzeba suplementować witaminę D3?
Tak, jeżeli cierpisz na niedobór oraz w sezonie jesienno-zimowym, czyli od września do kwietnia.
Uwaga! Osoby, u których stwierdzono skrajny niedobór powinny znacznie zwiększyć dzienną dawkę do 4000-6000 j.m. na dobę.
Inne dawki przeznaczone dla dzieci, dorosłych, kobiet, kobiet w ciąży i karmiących, ale to już warto ustalać indywidualnie….