Babka fit wielkanocna

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dlatego dziś moja propozycja na odchudzoną wersję babki.
Cała ma ok. 2500 kcal, a kawałek ok. 150 kcal. Jest bezglutenowa i pachnąca, a jej żółty kolor aż budzi do życia

Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 ml jogurtu naturalnego
-80 g erytrolu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat cytrynowy lub sok z cytryny

Białka należy ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając słodziwo. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w misce, dodajemy jaja, olej oraz jogurt, następnie białka i delikatnie mieszamy. Na koniec sok z cytryny.
Pieczemy w keksówce w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *