Święta za pasem. Dlatego dzielę się dziś przepisem na lżejszą wersję mazurka – z mąki pełnoziarnistej z masą cytrynową.
Do jego zrobienia potrzebujesz:
Na spód:
- szklankę mąki pełnoziarnistej
- 5 łyżek erytrolu
- 80g masła zimnego (można zetrzeć na tarce)
- jajko
- trochę zimnej wody (ok. 1/3 szklanki)
Masa:
- 2 cytryny (sok +starta skórka)
- 3 jajka
- 10 łyżek erytrolu
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Składniki na spód (oprócz wody) zagnieć (możesz w robocie kuchennym)
Następnie wyklej masę do mazurka. Brzegi uformuj wyższe – np. w formie wałeczka. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 20 minut.
Następnie możesz zabrać się masę. Do garnka z podwójnym dnem wbij jajka, dodaj sok z cytryn oraz erytrol i podgrzewaj mieszając aż masa zgęstnieje, nie zagotowując jej. Następnie dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj dokładnie.
Rozprowadź na upieczonym spodzie i udekoruj dowolnie np. plasterkami cytryny, płatkami migdałowymi, orzeszkami.
1 porcja ma około 230 kcal, B 6,5g, T 11g, W 35,1g