Jednym ze składników pożywienia, którego spożycie powinno się kontrolować na co dzień, już od najmłodszych lat jest sól kuchenna. Jest ona głównym źródłem dostarczanego do organizmu człowieka sodu, którego nadmiar poprzez różne mechanizmy może prowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego i w konsekwencji wielu dalszych poważnych problemów zdrowotnych.
Zawarty w soli sód pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Reguluje między innymi gospodarkę wodno-elektrolitową czy odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Podstawowe, nieprzetworzone produkty są w stanie dostarczyć nam odpowiednią ilość naturalnie występującego sodu, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Nadmierne spożywanie soli może być powodem wystąpienia chorób takich jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, zawał serca, a nawet nowotwór żołądka. Sól jest również istotnym czynnikiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji. Powinniśmy też pamiętać, że zarówno zbyt duża ilość cukru, jak i soli wpływa na zatrzymanie wody w organizmie. Pojawiają się obrzęki oraz ciężkość nóg, a więc również wzrost wagi.
Według badań przeciętny Polak spożywa około trzech łyżeczek soli dziennie. Dlatego dla zdrowia najlepiej zrezygnować ze soli. Dania bez soli na początku mogą się wydawać niesmaczne, ale z czasem przyzwyczaimy się do tego smaku i odkryjemy naturalne walory smakowe każdej potrawy.
– Pamiętajmy, że sól obecna jest w gotowych produktach, takich jak wędliny, sery czy białe pieczywo, ale także w żywności w wysokim stopniu przetworzonej oraz słonych przekąskach. Jej ilość dostarczona w nieprzetworzonej żywności w zupełności powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu.
Ważnym krokiem w stronę dobrze zbilansowanej diety jest czytanie etykiet przez zakupem żywności. Na każdym opakowaniu powinna znajdować się informacja z ilością soli lub sodu w diecie
Dziennie powinniśmy spożywać produkty, w których łącznie znajduje się tyle soli, ile zmieściłoby się na małej, płaskiej łyżeczce – około 5 gramów. Optymalne spożycie dla osób dorosłych może natomiast wynosić zaledwie ok. 3 gram dziennie. Każda dodatkowa szczypta soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie – stwarza dodatkowe obciążenie dla serca, podnosi ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko nadciśnienia oraz innych problemów w obrębie układu krążenia. Zbyt duże spożycie soli może również zwiększać ryzyko raka żołądka i osteoporozy w późniejszym okresie życia. Najlepiej na stałe zrezygnować z gotowych produktów typu zupki chińskie, chipsy, gotowe dania do mikrofalówki, ponieważ wystarczającą ilość soli spożywamy wraz z pieczywem, wędlinami.
Należy pamiętać o tym ,że sód dodaje się między innymi do płatków śniadaniowych, dressingów, soku pomidorowego i dań mrożonych! (Jest to ta „ukryta sól” , której nie widać).
Przygotowując posiłki własnoręcznie, mamy
bezpośredni wpływ na ilość konsumowanej soli. W prosty sposób możemy ją również zastąpić innymi przyprawami lub ziołami.
Mieszkanka wybranych ziół nie odejmie potrawie dobrego smaku. Wręcz przeciwnie, zioła doskonale poprawiają aromat i dzięki nim, potrawy pozbawione są zbędnych kalorii, sodu oraz tłuszczu. Jest to również dobry zamiennik dla małych dzieci, którym nie należy fundować dań przyprawionych solą kuchenną. Zioła wspomagają pracę wątroby, usprawniają proces trawienia, eliminują wzdęcia oraz niestrawność. Zmniejszają również pociąg do słonych artykułów spożywczych. Najlepiej sprawdzają się takie zioła jak bazylia, oregano, liście laurowe, majeranek, estragon, szałwia, kolendra, lubczyk i wiele innych.
Wędliny możemy przygotować sami- piekąc mięso w domu z ziołami i krojąc po wystudzeniu na kanapkę. Należy pamiętać, że dużo soli zawierają też dania „z proszku”, wiele słonych przekąsek oraz mieszanki przyprawowe dodawane do potraw.