Obiecany przepis na domową kostkę rosołową. Świetna baza do zup, sosów. Alternatywa do sklepowych kostek, często przepełnionych wzmacniaczami smaku, nadmiarem soli. Do wykonania bulionu starczy łyżka takiej pasty bulionowej na litr wody.
Gotową masę można przełożyć do słoiczka i trzymać w lodówce przez około tydzień, lub do silikonowych pojemników na lód i wtedy można przechowywać w zamrażarce nawet do 3 miesięcy.
A do jej zrobienia potrzebujemy:
- małą cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 białych części pora
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- pęczek lubczyku (liście i łodygi)
- 4 ziele angielskie
- 6 ziarenek pieprzu
- liść laurowy
- suszony podgrzybek lub borowik
- łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki soli
Najpierw ścieramy marchewkę i pietruszkę na tarce. Cebulę i pora pokrój na cienkie plasterki.
Liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, pieprz i sól rozetrzyj w moździeżu lub malakserze. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj warzywa, czosnek smaż przez około 5 minut, dodaj przyprawy z moździeża i smaż kolejną minutę.
Dodaj 2 szklanki wody i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i lubczyk.
Całość zblenduj na gładką masę i wystudź.