Całość ma 620 kcal. Jeżeli zupę podzielicie na 6 dużych porcji to każda będzie miała około 100 kcal, ale możliwe że wystarczą Wam znacznie mniejsze porcje, bo zupka jest sycąca.
Składniki
● 1 filet z indyka lub kurczaka 200 g
● mała cukinia 300 g
● papryka czerwona 200 g
● fasolka szparagowa 200 g
● pół brokuła 250 g
● 1 marchewka 100 g
● 1 pietruszka 100 g
● 4 ząbki czosnku
● kawałek imbiru
● łyżka oliwy 15 g
● pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii, pół łyżeczki soli morskiej, ewentualnie pieprz
Przygotowanie
Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Kurczaka pokrój na małe kawałki, paprykę i cukinię w kostkę. W dużym garnku podsmaż na łyżce oliwy kurczaka, marchewkę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir oraz cukinię i paprykę. Ciągle mieszaj, aby warzywa się nie przypaliły. Podduś chwilę składniki z dodatkiem małej ilości wody i dodaj przyprawy – bazylię, oregano, sól. Zalej wrzątkiem, dodaj fasolkę i różyczki brokuła. Gotuj 10-15 minut, aż fasolka będzie miękka.
Zupa wygląda bardzo kolorowo i wiosennie – już sam jej wygląd nastawia pozytywnie 🙂