Obalamy mity żywieniowe

Owoce powinno się zjadać tylko do południa. Fałsz. Owoce można jeść o każdej porze dnia, także po południu i wieczorem, byle nie później niż 2 godziny przed snem i w rozsądnych, właściwych ilościach, nie przekraczając dziennego zapotrzebowania na energię pochodzącą z węglowodanów. 
Owoce są świetną przekąską zarówno na drugie śniadanie, jak i na podwieczorek. Polecam je także po treningu – wspierają proces regeneracji mięśni po wysiłku, umożliwiają szybkie uzupełnienie zapasów glikogenu w mięśniach, dostarczają wielu antyoksydantów by zniwelować skutki stresu oksydacyjnego, uzupełniają utracone i zużyte witaminy i składniki mineralne. 
Należy zwrócić uwagę na to, jakie owoce spożywamy, ponieważ niektóre zwierają bardzo dużą ilość cukrów. Oto lista zawartości cukrów w owocach:


Awokado – 1 g

Rabarbar – 1 g

Limonki – 2 g

Cytryny – 2,5 g

Maliny – 4,5 g

Truskawki – 5 g

Jeżyny – 5 g

Arbuz – 6 g

Grejpfruty – 7 g

Porzeczki – 7 g

Papaja – 8 g

Nektarynki – 8 g

Melon – 8 g

Brzoskwinie – 8 g

Wiśnie – 8,5 g

Pomarańcze – 9 g

Morele – 9 g

Kiwi – 9 g

Ananasy – 10 g

Jabłka – 10 g

Gruszki – 10 g

Jagody – 10 g

Śliwki – 10 g

Mandarynki – 11 g

Banany – 12 g

Granaty – 14 g

Mango – 14 g

Liczi – 15 g

Winogrona – 15,5 g

Figi – 16 g

Jabłka suszone – 50-70 g

Daktyle – 66 g

Rodzynki – 70 g

W jedzeniu owoców, tak jak we wszystkim najważniejsze jest zachowanie umiaru. Najlepiej wybierać owoce sezonowe, bo wtedy są one bogate w składniki odżywcze, enzymy i przeciwutleniacze, a więc w tej chwili np. truskawki i czereśnie. 
Najkorzystniej jest jeść owoce rano na pusty żołądek np. w formie koktajlu, soku. Taki stan rzeczy wynika z tego, że owoce są trawione przez nasz organizm najszybciej. 
Raczej odradzam jedzenie owoców jako deser po posiłku – zalegają one wtedy w przewodzie pokarmowym za produktami wymagającymi dłuższego trawienia.
 Mając zatem na uwadze zalecenia zdrowotne dotyczące jedzenia owoców, komponując dzienny jadłospis powinno się znaleźć w nim 5 porcji warzyw i owoców, w tym 1/5-2/5 pochodząca z owoców i 3/5-4/5 z warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

21 − = 15