Owoce powinno się zjadać tylko do południa. Fałsz. Owoce można jeść o każdej porze dnia, także po południu i wieczorem, byle nie później niż 2 godziny przed snem i w rozsądnych, właściwych ilościach, nie przekraczając dziennego zapotrzebowania na energię pochodzącą z węglowodanów. Owoce są świetną przekąską zarówno na drugie śniadanie, jak i na podwieczorek. Polecam je także po treningu – wspierają proces regeneracji mięśni po wysiłku, umożliwiają szybkie uzupełnienie zapasów glikogenu w mięśniach, dostarczają wielu antyoksydantów by zniwelować skutki stresu oksydacyjnego, uzupełniają utracone i zużyte witaminy i składniki mineralne. Należy zwrócić uwagę na to, jakie owoce spożywamy, ponieważ niektóre zwierają bardzo dużą ilość cukrów. Oto lista zawartości cukrów w owocach:
Awokado – 1 g
Rabarbar – 1 g
Limonki – 2 g
Cytryny – 2,5 g
Maliny – 4,5 g
Truskawki – 5 g
Jeżyny – 5 g
Arbuz – 6 g
Grejpfruty – 7 g
Porzeczki – 7 g
Papaja – 8 g
Nektarynki – 8 g
Melon – 8 g
Brzoskwinie – 8 g
Wiśnie – 8,5 g
Pomarańcze – 9 g
Morele – 9 g
Kiwi – 9 g
Ananasy – 10 g
Jabłka – 10 g
Gruszki – 10 g
Jagody – 10 g
Śliwki – 10 g
Mandarynki – 11 g
Banany – 12 g
Granaty – 14 g
Mango – 14 g
Liczi – 15 g
Winogrona – 15,5 g
Figi – 16 g
Jabłka suszone – 50-70 g
Daktyle – 66 g
Rodzynki – 70 g
W jedzeniu owoców, tak jak we wszystkim najważniejsze jest zachowanie umiaru. Najlepiej wybierać owoce sezonowe, bo wtedy są one bogate w składniki odżywcze, enzymy i przeciwutleniacze, a więc w tej chwili np. truskawki i czereśnie. Najkorzystniej jest jeść owoce rano na pusty żołądek np. w formie koktajlu, soku. Taki stan rzeczy wynika z tego, że owoce są trawione przez nasz organizm najszybciej. Raczej odradzam jedzenie owoców jako deser po posiłku – zalegają one wtedy w przewodzie pokarmowym za produktami wymagającymi dłuższego trawienia. Mając zatem na uwadze zalecenia zdrowotne dotyczące jedzenia owoców, komponując dzienny jadłospis powinno się znaleźć w nim 5 porcji warzyw i owoców, w tym 1/5-2/5 pochodząca z owoców i 3/5-4/5 z warzyw.