Szarlotka tatrzańska

Dzisiaj zapraszam na przepyszną szarlotkę z dużą ilością jabłek. W sam raz na ciemne jesienne dni – już sam zapach cynamonu poprawia nastrój. Można sobie na nią pozwolić w weekend spędzony z przyjaciółmi (kawałek!!! Spód ma sporo kalorii – tłuszcz i masło). Zamiast cukru użyłam «zdrowszej» wersji – ksylitolu. Warto również poszukać prawdziwej wanilii, a nie cukru wanilinowego. Można użyć dowolnej mąki – ja doradzam wersję pełnoziarnistą – ma więcej wartości odżywczych.
Do jej przygotowania użyłam aż 3 kg jabłek! Udała się cudownie pachnąca i bardzo smaczna. Jabłka pokrojone są w plasterki i kawałki szarlotki wyglądają bardzo apetycznie.

 

Składniki


Ciasto:

● 500g mąki pełnoziarnistej (u mnie mąka pszenna bio, ale można użyć mieszanki żytniej z pszenną, lub orkiszową, a bezglutenowcy mogą użyć mąki gryczanej)

● 250 g schłodzonego masła lub oleju kokosowego

● 1/2 szklanki ksylitolu

● 1 laska wanilii

● 2 łyżeczki proszku do pieczenia

● 2 żółtka

● 2-3 łyżki jogurtu naturalnego


Dodatkowo:

● 2,5-3kg jabłek

● 2 łyżeczki cynamonu

● 1/3 łyżeczki zmielonych goździków

● 2-3 łyżki naturalnego płynnego miodu

● 6-7 łyżek płatków owsianych


 

Przygotowanie


Do mąki dodać proszek do pieczenia, ksylitol. Laskę wanilii przeciąć nożem i oskrobać, dodać do mąki. Wszystko wymieszać łyżką.
Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, lub dodać olej kokosowy (jeżeli wybrałeś tę opcję). Dodać żółtka, jogurt naturalny i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedna może być ciut większa od drugiej.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć spód przygotowanej blaszki, ciasto ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Drugi kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ᵒC na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i polać miodem.
 Przyprawy wymieszać.
Podpieczony spód posypać równomiernie płatkami owsianymi. Na wierzchu ułożyć połowę jabłek i posypać je połową przypraw. Pozostałe jabłka zamieszać, aby dobrze połączyły się z miodem i przełożyć je do blaszki. Jabłka posypać pozostałymi przyprawami.
Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180ᵒC na funkcji góra-dół przez około 60 minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 87 = 96