Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto to przewlekłe, autoimmunulogiczne zapalenie tarczycy.
W momencie zdiagnozowania choroby, oprócz farmakoterapii, należy wprowadzić odpowiedni plan żywieniowy, który złagodzi przebieg choroby oraz wpłynie na efektywność leczenia farmakologicznego.
Składniki pokarmowe, które pełnią istotną rolę w pracy układu endokrynnego oraz odpornościowego:
jod (przede wszystkim ryby morskie i skorupiaki), selen (najwięcej jest go w rybach oraz skorupiakach), cynk (ostrygi, pestki dyni, otręby, nasiona lnu, kasze, mięso, orzechy), żelazo (wątróbka, orzechy, nasiona roślin strączkowych, mięso, ciemne pieczywo), witamina D ( w okresie zimowym- najlepiej pochodząca z suplementacji, tłuste ryby morskie, jajka).
Często na zdrowie osoby chorej na Hashimoto dobrze wpływa wykluczenie lub ograniczenie z diety używek oraz glutenu i nabiału.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *