Miękkie, pachnące brownie bez cukru, za to z dodatkiem dyni!
Składniki:
- 200 g puree z dyni (obierasz dynię, kroisz na kawałki i pieczesz w temp. 200 st. przez około 20 minut, następnie rozgniatasz widelcem)
- łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- ok. 3/4 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
- 5 łyżek ksylitolu/erytrolu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 kostki startej gorzkiej czekolady (+ reszta na polewę)
Jajka ubij z ksylitolem, tak by stały się prawie białe i puszyste, dodaj puree z dyni i miksuj. Miksuj dalej na małych obrotach dodając mąkę, kakao, proszek i startą czekoladę. Wymieszaj. Wyłóż do keksówki i piecz w 180 st. C przez około 45 minut.
Ja polałam roztopioną czekoladą i posypałam orzechami, możesz też użyć płatków migdałowych lub wiórków kokosowych.