Pierogi Light

Oto przepis na dość nietypowe pierogi z nadzieniem jabłkowym

Składniki:
2 szklanki mąki graham (typ 1850)
2/3 szklanki przegotowanej letniej wody;

Nadzienie:
4 jabłka
2 łyżki rodzynek
cukier (lub inny słodzik);

Sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu

Do mąki powoli dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto do uzyskania odpowiedniej plastyczności. Ciasto wałkujemy na cienki placek, z którego wykrawamy krążki.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną cukru i rodzynkami. Na każdy krążek ciasta nakładamy porcję jabłek i zlepiamy.
Wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy ok. 8 minut. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z miodem i cynamonem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 4 = 1