Zupa jarzynowa

 
 

Objedzony do Świętach? Szukasz pomysłu na zupę na Nowy Rok? Polecam jarzynową minestronę. Moja wersja jest bezmięsna, lekka, pyszna i megazdrowa. Polecam!

Oto składniki na garnek zupy:

5 łyżek oliwy z oliwek
2 szklanki posiekanej drobno cebuli
1 szklanka pokrojonej w plasterki marchewki
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
4 szklanki bulionu warzywnego ekologicznego (kostkę bulionową możesz zrobić sam- to w kolejnych przepisach 🙂
1 szklanka passaty pomidorowej
2 szklanki pokrojonego selera naciowego
1 szklanka pokrojonej w półkoła cukini (pokroić razem ze skórką)
1 puszka białej fasolki typu cannellini, wypłukanej i odsączonej(opcjonalnie może być czerwona)
2 łyżki natki pietruszki
2 szklanki drobnego makaronu (może być bezglutenowy)
sól i pieprz do smaku
Można posypać startym parmezanem (to poprawi walory smakowe, ale też zwiększy kaloryczność zupy)

Oliwę z oliwek (4 łyżki) podgrzać w dużym garnku i wrzucić cebulę, seler, marchewkę i czosnek, wymieszać, gotować aż warzywa zmiękną ok 10 min. Wlać bulion i passatę pomidorową i doprowadzić do wrzenia.

Na wolnym gazie gotować pod przykryciem przez około godzinę.

Na patelni na 1 łyżce oliwy usmażyć cukinię, dodać ją do zupy wraz z fasolką, doprawić i gotować jeszcze chwileczkę. Dodać makaron i odczekać około 15 minut - powinien sam napęcznieć. W razie potrzeby dolać wrzącej wody, gdyby zupa zrobiła się zbyt gęsta.

Posypać posiekaną natką pietruszki.

Zupa jest pyszna i sycąca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 4 = 2