Świąteczny piernik – bez cukru i tłuszczu

Chcesz upiec coś na Święta, a jesteś na diecie? Lub Ty, lub ktoś z Twoich gości boryka się z cukrzycą?
Polecam świetny, puszysty, wilgotny piernik. Smakuje, a nie tuczy - nie ma w nim dodatku cukru, ani tłuszczu.
A do jego przygotowania potrzebujesz (na blaszkę 30x 40 cm):
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki żytniej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 8 łyżeczek kakao
- 1,5 łyżeczki kardamonu
- łyżeczkę cynamonu
- skórkę otartą ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy
- łyżeczkę mielonych goździków
- około 30 daktyli
- 1 dojrzałego banana
- 5 dużych jabłek
- czekoladę gorzką - tabliczkę - najlepiej o zawartości kakao powyżej 70% i bez cukru.

Daktyle moczymy przez noc w wodzie. Następnie wodę odlewamy i blendujemy daktyle. dodajemy banana i również blendujemy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
W osobnej misce łączymy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawy. W osobnej mokre: daktyle z bananem, jabłka, roztrzepane jajka, startą skórkę pomarańczową. Następnie mieszamy składniki mokre i suche i dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wielkości około 30x 40 cm i wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy 40 minut. Po upieczeniu studzimy. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy naszego piernika.
Otrzymujemy około 16 dużych porcji, z czego każda ma około 180 kcal, 5,35g białka, 5,46g tłuszczu, 32,94 g węglowodanów i 6,44g błonnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *