Sałatka śledziowa

Sałatka na świąteczny stół! Możesz zrobić warstwową, jak na zdjęciu, lub całość wymieszać. Całość na około 4 osoby

Potrzebujesz:

3 ugotowane buraki

3 filety śledziowe- matiasy

3 ziemniaki

por

4 ogórki kiszone

4 jajka

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu greckiego

garść szczypiorku

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, oraz jajka na twardo. Następnie je wystudź.
Ugotowane buraki pokrój w kosteczkę, podobnie ogórki kiszone.
Wystudzone ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę. Jajka obierz i pokrój drobno. Filety śledziowe pokrój w kostkę. Zrób sos: z majonezu oraz jogurtu.
Ułóż warstwowo w przezroczystej misce, lub małej tortownicy: warstwę pokrojonych buraków, warstwę ziemniaków, śledzie, ogórki kiszone, jajka posiekane. Całość polej sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Następnie schłódź w lodówce.
Jeżeli robisz sałatkę w tortownicy małej po wyjęciu z lodówki możesz ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy i gotowe!

Porcja ma 403 kcal, B 31g, T 20,2g, W 25,25g.

Całość: 1612 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

22 − 12 =