Tak, tak ustanowiony przez Sarę Rosso Światowy Dzień Nutelli przypada właśnie 5 lutego. Amerykańska blogerka tak lubiła orzechowo-czekoladowy krem, że uważała, że zasługuje na święto.
Niestety kupne kremy często to bomby kaloryczne, gdzie przeważa cukier, kiepskiej jakości tłuszcz, a mleko i orzechy to zaledwie dodatek smakowy.
Ale możesz niskokaloryczną, zdrowszą wersję zrobić sam/sama!
Potrzebujesz:
1,5 kubka orzechów laskowych
15 daktyli
pół kubka mleka lub mleka roślinnego
2 łyżki kakao
Orzechy upraż na suchej patelni lub w piekarniku, aż do zarumienienia i ostudzone zblenduj. Dodaj resztę składników i zblenduj na gładką masę.
Często też robię krem czekoladowy w jeszcze prostszej wersji:
1 banan
1 awokado
2 łyżeczki kakao
Blendujemy wszystko i gotowe. Taki krem często pojawia się na moim stole na śniadanie wraz z kuskusem. Taka słodka wersja mega szybkiego śniadania. Kaszę (około 3 łyżki) zalej wrzątkiem w pucharku i odczekaj 5 minut. Zamieszaj i dodaj fit nutellę!