Czy wiesz, że jutro Dzień Nutelli?

Tak, tak ustanowiony przez Sarę Rosso Światowy Dzień Nutelli przypada właśnie 5 lutego. Amerykańska blogerka tak lubiła orzechowo-czekoladowy krem, że uważała, że zasługuje na święto.

Niestety kupne kremy często to bomby kaloryczne, gdzie przeważa cukier, kiepskiej jakości tłuszcz, a mleko i orzechy to zaledwie dodatek smakowy.

Ale możesz niskokaloryczną, zdrowszą wersję zrobić sam/sama!

Potrzebujesz:

1,5 kubka orzechów laskowych

15 daktyli

pół kubka mleka lub mleka roślinnego

2 łyżki kakao

Orzechy upraż na suchej patelni lub w piekarniku, aż do zarumienienia i ostudzone zblenduj. Dodaj resztę składników i zblenduj na gładką masę.

Często też robię krem czekoladowy w jeszcze prostszej wersji:

1 banan

1 awokado

2 łyżeczki kakao

Blendujemy wszystko i gotowe. Taki krem często pojawia się na moim stole na śniadanie wraz z kuskusem. Taka słodka wersja mega szybkiego śniadania. Kaszę (około 3 łyżki) zalej wrzątkiem w pucharku i odczekaj 5 minut. Zamieszaj i dodaj fit nutellę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 − = 12