Placki z cukinii

Propozycja w sam raz na upalne dni placki z cukinii z sosem czosnkowo-koperkowym. Sezon na cukinię w pełni, a więc warto ją wykorzystać, zwłaszcza, że ma naprawdę niewiele kalorii. Porcja 4 placuszków z sosem ma 265 kcal, 24,5g białka, 28,7g tłuszczu i 45,1g węglowodanów. A do przyrządzenia takich placuszków potrzebujemy:
- 200g cukinii
- jajko
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- sól, pieprz
- cebulę

- olej rzepakowy - 2 łyżki

Sos:
Jogurt grecki + koperek+ czosnek

Cukinię obrać ze skóry, Zetrzeć na tarce wraz z cebulą i odsączyć z nadmiaru wody. Wymieszać z jajkiem i mąką, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie placki na rumiano, kładąc łyżką masę cukiniową. Jeść polane jogurtem z posiekanym koperkiem i czosnkiem.

Jest to danie obiadowe niezwykle proste w wykonaniu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *